Ünnepek Amerikában – Nemzeti érzésektől a szórakozásig

05/04/2023
Az amerikaiak nagyon szeretnek ünnepelni. Gyakran láthatjuk a filmekben, hogy milyen serényen készülődnek ezekre a különleges alkalmakra. Sütnek, főznek, bevásárolnak, díszítenek, összegyűl a család, a barátok és jókat szórakoznak.

Persze az amerikai ünnepek nem csak a bulizásról szólnak… Sőt! Az ünneplés az elmélkedés, visszatekintés ideje is, lehetőséget adva az embereknek arra, hogy megemlékezzenek a jelentős eseményekről és hagyományokról. A szövetségi kormány által elismert nemzeti ünnepektől kezdve a kulturális és vallási ünnepekig az Egyesült Államok gazdag éves ünnepnaptárral rendelkezik.

Melyek a legkiemelkedőbb ünnepek az USA-ban?

Nemzeti ünnepek

Az egyik legjelentősebb ünnep az Egyesült Államokban a Függetlenség napja, más néven július 4-e. Ez az ünnep a Függetlenségi Nyilatkozat 1776. július 4-i aláírására emlékezik, amely az Egyesült Államok brit uralomtól való elszakadását jelentette. A függetlenség napját általában felvonulásokkal, tűzijátékokkal és családi összejövetelekkel, grillezéssel és piknikezéssel ünneplik.

Egy másik fontos nemzeti ünnep a hálaadás napja, amely november negyedik csütörtökére esik. Ez az ünnep eredetileg a betakarításért való hálaadás jegyében jött létre, ma pedig a családok közös étkezéséről szól főleg. A hálaadáskor felszolgált hagyományos ételek közé tartozik a pulyka, a töltelék, az áfonyaszósz és a sütőtökös pite. Sok amerikai él a lehetőséggel, hogy az ünnepek alatt önkéntes munkát végezzen az élelmiszerbankokban vagy más jótékonysági szervezeteknél.

Azonban ezeken a nemzeti ünnepeken kívül számos más ünnepség is van még az év során. Például az ifjabb Martin Luther King napja, amelyet január harmadik hétfőjén ünnepelnek, a polgárjogi vezető öröksége előtt tiszteleg. Ez a különleges alkalom a sokszínűség és az egyenlőség fontosságát hangsúlyozza.

De ott van még ezenkívül a május utolsó hétfőjén tartott Emléknap az Egyesült Államok fegyveres erőinek szolgálatában elhunytakra emlékezik és tiszteleg előttük, vagy például a szeptember első hétfőjén ünnepelt munka ünnepe a munkások hozzájárulásának elismerése, és gyakran a nyár végével és az iskolaév kezdetével jár együtt.

Vallási ünnepek

Az Egyesült Államokban számos olyan ünnep van, amelyet csak bizonyos kulturális és vallási csoportok ünnepelnek. A karácsony például a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, amelyet december 25-én ünnepelnek. A hanukát, a zsidó ünnepet, amely az olaj csodáját és a jeruzsálemi második templom újraavatását ünnepli, jellemzően szintén decemberben tartják. A Ramadán pedig, az egy hónapig tartó iszlám ünnep, amely napkeltétől napnyugtáig tartó böjtöléssel jár, jellemzően tavasszal vagy nyáron kerül megrendezésre.

Ugyanaz az ünnep, de másképpen

Amerikában is előfordulnak természetesen olyan ünnepek, mint otthon, de azért bőven akadnak különbségek az ünneplési módokban. Vegyük például a húsvétot! Nálunk locsolkodni járnak a fiúk, tojást hímeznek a lányok, főtt tojás és sonka kerül az asztalra. Ezzel szemben az Egyesült Államokban húsvétkor a központba tényleg a nyuszi kerül. ‘Eldugja’ a kertben a csokitojásokat, amit aztán a gyerekek előszeretettel keresnek meg. Locsolkodásról szó sincsen, a főszerepben a gyerekek vannak.

A karácsony már sokkal hasonlóbb köntöst ölt magára, mégis nyugodtan megszorozhatjuk öttel a kinti felhajtást. Az egész lakást díszekbe borítják az emberek, hatalmas karácsonyfát díszítenek otthon, rengeteget vásárolnak (akár a Black Friday alkalmával még baleseteket is okoznak egymásnak az árucikkekért való csatározásban) és nagyon elhivatottan törekszenek minél pompásabbá varázsolni az ünnepet.

Az anyák napja ugyanúgy az anyákról szól, de Amerikában kiemelt helyet kapnak az apák is, ugyanis apák napja is létezik. Előbbit, amely az anyák feltétel nélküli szeretetét ünnepli, minden évben május második vasárnapján tartják. Nem ritka, hogy ezen a napon számtalan iskola és közösség szervez különleges eseményeket, például koncerteket, művészeti kiállításokat vagy felvonulásokat.

Összességében miről is szólnak tehát az amerikai ünnepek? Tükrözik az ország lakosságának sokszínűségét, lehetőséget nyújtanak a fontos események és hagyományok megünneplésére és az azokról való elmélkedésre. Legyen szó nemzeti ünnepről vagy kulturális megemlékezésről, ezek az ünnepek összehozzák az embereket, és megerősítik az amerikai társadalom számára fontos értékeket és hiteket. Neked van kedvenc amerikai ünneped…?

Dukai Edit

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.