A hit arculatai – Vallások az Egyesült Államokban

05/17/2023
Az Amerikai Egyesült Államok egy hatalmas üst a különböző kultúrákat és hagyományokat tekintve, ugyanis kavarog benne mindenféle. Ez pedig letükröződik az országban gyakorolt vallások sokszínűségében is. Ebben a cikkben vetünk egy közelebbi pillantást a főbb vallásokra Amerikában, azok hitrendszerére és az amerikai kultúrára gyakorolt hatásukra.

 

Kereszténység

A kereszténység az Egyesült Államok legelterjedtebb vallása, mivel a lakosság közel 70%-a keresztényként azonosítja magát. A kereszténység egy monoteista, azaz egyistenhitű vallás, amely Jézus Krisztus tanításain és életén alapszik. Az USA-ban a főbb ágai a protestáns, a római katolikus és a keleti ortodox kereszténység.

A protestáns tekinthető a legnagyobb ágazatnak, amely olyan felekezeteket foglal magába, mint a baptista, metodista, a presbitánius, az evangélikus vagy az episzkopáliánusok. Másodikként következik a sorban a római katolikus, amelynek fő jellegzetessége a hierarchikus felépítése és a hagyományokat hűen tartó magatartásrendszere. Végül pedig a keleti ortodox kereszténység egy kisebb ága a kereszténységnek Amerikában. Ismertető jegye a liturgiákon és szentségeken fekvő hangsúlya.

Magyarországon is gyakran találkozhatunk egyébként amerikai keresztényekkel, főként misszionáriusok személyében, akik a keresztény vallás hirdetésének küldetésével érkeznek az országba. Mint tudjuk, a keresztények fő imahelye a templom és szent írásuk a Biblia.

 

Judaizmus

A judaizmus a második legnagyobb vallás az Egyesült Államokban a közel 2%-os zsidó amerikai kisebbséggel. A zsidó vallás szintén egy egyistenhívő vallás, amely az Isten, valamint az Isten és a zsidó emberek lévő közötti köteléken alapszik. Két fő ága van a judaizmusnak az Egyesült Államokban: az ortodox zsidó és a reform zsidó vallás.

Az ortodox zsidóságot a hagyományos zsidó törvénykezés és gyakorlás jellemzi, míg a reform zsidóság szabadabb szellemű és inkább a zsidó vallás modern életben való gyakorlását igyekszik fejleszteni. Vannak még kisebb ágai a judaizmusnak az USA-ban, ide tartozik például a konzervatív és a rekonstrukcionista judaizmus.

A zsidók imahelye a zsinagóga és szent írásuk a Tóra. A tradíciókat követők nem esznek disznóhúst és a szigorúan vallásosak csak és kizárólag kóser ételeket ehetnek. Nem ünneplik az amerikai nagy többséggel a karácsonyt, ugyanis náluk a Hanuka az egyetlen kitüntetett ünnepi nap. Fontos még tudni, hogy a zsidóknál nem a vasárnap jelenti a szünnapot, hanem a szombat, vagyis sabbat, amikor tilos dolgozniuk.

 

Iszlám

Az iszlám a harmadik legnagyobb vallás az Egyesült Államokban. Mintegy 1%-a az amerikai lakosságnak muszlimként azonosítja magát. Az iszlám szintén egy monoteista vallás. Kitüntetett vallási és történelmi személyük Mohamed próféta, akinek tanításait követik. Két fő ága a Sunni és a Shia iszlám.

A Sunni iszlám közülük a nagyobb és ezt is a hagyományokhoz való kötődés jellemzi. Szigorúan követik Mohamed próféta tanításait. Ezzel szemben a kisebb, Shia iszlám Mohamed próféta családjának tanításaira és vezetésére fókuszál.

A muszlimok kitüntetett írása a Korán, amely magában foglalja tanításaikat. Imahelyük pedig a mecset, de a körülményekhez alkalmazkodva, akár a munkahelyen vagy iskolában is imádkozhatnak Mekka felé, ugyanis kötelező napi öt alkalommal elvégezniük az imádságot. Az iszlám vallást követők szintén nem esznek disznóhúst, valamint a halal szerint étkeznek. Az úgynevezett Ramadan  hónap beköszöntével egy teljes hónapig böjtöt tartanak. Ekkor tilos napfelkeltétől napnyugtáig enniük.

A Ramadan befejeztével a böjt megtörésének ünneplését tartják. Az iszlám 5 fő alappillérei a következők: a hit kinyilvánítása, kötelező imádság, kötelező adakozás, a Ramadan hónapjában böjtölés, és zarándokút Mekkába.

 

Felekezeten kívüli vallások

Az Egyesült Államokban a nem felekezeti vallások olyan vallási mozgalmak, amelyek nem kötődnek egy adott vallási felekezethez vagy hagyományhoz. Gyakran jellemző rájuk a spiritualitás individualistább megközelítése és a vallás hagyományos, intézményesített formáinak elutasítása. A nem felekezeti vallások az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak az Egyesült Államokban, mivel sokan keresik a hit személyre szabottabb és rugalmasabb formáját.

A nem felekezeti vallások sokféle formát ölthetnek, valamint hitük és gyakorlatuk nagymértékben eltérhet egymástól. Egyes felekezeten kívüli egyházak és vallási csoportok ragaszkodnak egy sor alapvető hitelvhez, míg mások nyitottabbak és elfogadóbbak a különböző hitek és gyakorlatok iránt. Sok ilyen típusú egyház nagy hangsúlyt fektet a személyes spiritualitásra és arra bátorítja a tagokat, hogy alakítsák ki saját, egyéni kapcsolatukat Istennel.

A nem felekezeti vallások egyik meghatározó jellemzője, hogy elutasítják a vallás hagyományos, intézményesített formáit. Sokan, akik a felekezeten kívüli vallásokhoz vonzódnak, kiábrándultak a hagyományos vallások hierarchikus struktúrájából és dogmatikus hitekből, így a spiritualitás egy nyitottabb és befogadóbb formáját keresik. A nem felekezeti vallások gyakran nagyobb hangsúlyt fektetnek az egyéni szabadságra és választásra, lehetővé téve a tagok számára, hogy felfedezzék és kifejezzék saját, egyedi spirituális meggyőződésüket.

Különösen népszerűek a fiatalabb generációk körében, akik kevésbé azonosítják magukat egy adott vallási hagyománnyal, és nagyobb valószínűséggel keresik a spiritualitás személyre szabottabb formáját. Sok nem felekezeti egyház és vallási csoport innovatív megközelítéseket dolgozott ki az istentisztelet és a közösségépítés terén, például online istentiszteleteket, kiscsoportos találkozókat és közösségszolgálati projekteket.

 

Összegzés

A fent említett három nagy valláson és a felekezeten kívüli vallásoktól eltekintve, kisebb vallások is elterjedtek még az Egyesült Államokban, ideértve a buddhizmust vagy a hinduizmust is. Az ország egy nagyon széles vallási palettának ad otthont, ahol a keresztények vannak többségben, őket követik a zsidók és az muszlimok. A multikulturalizmus tükrében pillanthatjuk meg ezeket a különböző hagyományokkal és szokásrendszerekkel kialakult vallási csoportokat, amelyek természetesen nagy hatást gyakoroltak és gyakorolnak az amerikai kultúrára és társadalomra a mai napig.

Dukai Edit

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.