Egyetemi ösztöndíj lehetőségek magyaroknak

08/02/2023

Számos amerikai ösztöndíj áll a magyarok rendelkezésére, amelyek a felsőoktatási tanulmányokat, illetve a tudományos és kulturális csereprogramokban való részvételt támogatják. Néhány ösztöndíj csak a már amerikai egyetemekre beiratkozott magyar hallgatók számára elérhető, de akad olyan is, amely már az egyetem kiválasztásától fogva végigkíséri és segíti a tanuló pályáját.

Ebben a bejegyzésben a felsőoktatási lehetőségek kerültek bemutatásra. Azonban emellett számos középiskolá korosztály számára kiírt, esetleg kulturális program is elérhető. Részletesebb információkat ezekről a lehetőségekről a következő linken találsz. Fontos megjegyezni, hogy a gyűjtés a blogbejegyzés készítésekor rendelkezésre állt, és az aktuális hírek alapján lett összeállítva. A programok friss információinak érdekében mindig érdemes tájékozódni.

Nézzük tehát, melyek azok a lehetőségek, amik magyarok számára is adottak:

Fulbright Program: Talán a legismertebb és legközkedveltebb a Fulbright nevezetű program, ami  ösztöndíjakat kínál magyar diákoknak, tudósoknak és szakembereknek, akik az Egyesült Államokban szeretnének tanulni, kutatni vagy tanítani. Ez a program lehetőséget kínál mind az egyetemi, mind a főiskolai hallgatók, valamint a különböző területeken dolgozó tudósok és szakemberek számára egyaránt. További információ ITT!

 

Benjamin A. Gilman Nemzetközi Ösztöndíjprogram: A Gilman-ösztöndíj finanszírozást nyújt eredetileg olyan amerikai állampolgárok számára, akik Pell Grant-támogatásban részesülnek, amely a külföldi tanulmányokat vagy gyakorlatokat támogatja. Különlegessége azonban, hogy az amerikai egyetemekre beiratkozott magyar hallgatók is pályázhatnak erre az ösztöndíjra. További információ ITT!

 

Amerikai Magyar Alapítvány (AHF) ösztöndíj: Az AHF-ösztöndíj kifejezetten amerikai magyar vagy magyar származású hallgatóknak szól. Pénzügyi támogatást nyújt az Egyesült Államokban folytatott egyetemi és főiskolai tanulmányokhoz.További információ ITT!

 

Amerikai Egyetemi Nők Szövetsége (AAUW) nemzetközi ösztöndíjai: Az AAUW nemzetközi ösztöndíjakat kínál az Egyesült Államokban nappali tagozatos egyetemi vagy posztgraduális tanulmányokat folytató nők számára. Ezekre az ösztöndíjakra magyar nők is pályázhatnak különböző szakterületeken.További információ ITT!

 

Magyar Diákösztöndíj Program (HSSP): A HSSP egy, a magyar kormány által kezelt ösztöndíjprogram, ami lehetőséget biztosít magyar diákok számára, hogy alap-, mester- vagy doktori tanulmányokat folytassanak például az Egyesült Államokban szintén.További információ ITT!

 

Rotary Foundation Global Grant ösztöndíjak: A Rotary International Global Grant-ösztöndíjakat kínál különböző területeken folytatott, felsőfokú tanulmányokhoz, többek között a béke és konfliktusmegoldás, víz és higiénia, betegségmegelőzés stb. területén. A magyar diákok a helyi magyarországi Rotary klubokon keresztül pályázhatnak ezekre az ösztöndíjakra.További információ ITT!

 

Fontos megjegyezni, hogy az ösztöndíjak elérhetősége, a jogosultsági feltételek és a pályázati folyamatok mind eltérőek lehetnek. Az egyes programokkal kapcsolatos legfrissebb és legrészletesebb információkért célszerű felkeresni az adott ösztöndíjak honlapjait (amelyeket beszúrva találsz az egyes ösztöndíjak alatt), vagy közvetlenül az ösztöndíjat kínálókkal felvenni a kapcsolatot. Emellett még érdemes felkeresni a kifejezetten Egyesült Államokban működő egyetemeket, mivel ők is kínálhatnak ösztöndíjakat vagy pénzügyi támogatási lehetőségeket a nemzetközi hallgatók számára.

 

 

A Fulbright-program

Egy kicsit tekintsünk rá részletesebben a Fulbright-programra, mivel ez egy elég rangos és közkedvelt nemzetközi ösztöndíjprogram. A programot 1946-ban hozta létre az Egyesült Államok Kongresszusa, és létrehozójáról, J. William Fulbright szenátorról nevezték el. Ma ez a világ egyik legelismertebb és legversenyképesebb ösztöndíjprogramja, amelynek célja a kölcsönös megértés és a kulturális csere előmozdítása az Egyesült Államok és más országok között.

A Fulbright-ösztöndíj lehetőséget biztosít a világ minden tájáról érkező diákok, tudósok, művészek és szakemberek számára, hogy az Egyesült Államokban tanuljanak, tanítsanak és kutassanak, valamint amerikai állampolgárok számára, hogy hasonló tevékenységet folytassanak külföldön. A programot az Egyesült Államok Külügyminisztériumának Oktatási és Kulturális Ügyek Irodája igazgatja.

A Fulbright-program elsődleges célja a kultúrák közötti megértés és a nemzetek közötti békés kapcsolatok előmozdítása. Olyan jövőbeli vezetők kinevelésére törekszik, akik mélyen ismerik a különböző kultúrákat, értékeket és perspektívákat. A program különböző tanulmányi területeken nyújtott ösztöndíjakkal és ösztöndíjakkal ösztönzi a résztvevők közötti együttműködést, tudományos kiválóságot és kulturális cserét.

A Fulbright-ösztöndíjakat amerikai és nem amerikai állampolgárok egyaránt igénybe vehetik, így a lehetőségek széles skáláját kínálják a tanulmányi vagy szakmai karrierjük különböző szakaszaiban lévő egyének számára. A Fulbright-ösztöndíjaknak több típusa létezik, többek között:

 

Fulbright Student Program: Ez a program a világ minden tájáról érkező hallgatóknak nyújt ösztöndíjat az amerikai egyetemeken folytatott felsőfokú tanulmányokhoz vagy kutatáshoz.

Fulbright ösztöndíjas program: Ez a program ösztöndíjakat biztosít tudósok, szakemberek és művészek számára, akik az Egyesült Államokban kutatnak, tanítanak vagy felsőfokú tanulmányokat folytatnak.

 

Fulbright Idegennyelvi tanítási asszisztens program (FLTA): Ez a program lehetővé teszi a nem angolul beszélő országokból érkező fiatal oktatók számára, hogy az amerikai főiskolákon és egyetemeken folyó idegennyelv-oktatásban való segédkezés révén fejlesszék tanári képességeiket.

 

Fulbright Specialist Program: Ez a program lehetővé teszi amerikai szakemberek számára, hogy rövid távú projektek révén megosszák szaktudásukat külföldi intézményekkel.

A Fulbright-programra való jelentkezés rendkívül versenyképes, és általában részletes írásbeli jelentkezést, egyetemi bizonyítványokat, ajánlóleveleket és bizonyos esetekben, például Magyarországon, interjúkat is magába foglal. A kiválasztási bizottságok a jelölteket tudományos vagy szakmai eredményeik, vezetői potenciáljuk, interkulturális érzékenységük, valamint a javasolt projektek megvalósíthatósága és hatása alapján értékelik.

A Fulbright-ösztöndíjasok – amennyiben kiválasztják őket – nagyobb pénzügyi támogatásban részesülnek, amely számos költséget fedez, beleértve az utazást, a tandíjat, a megélhetési költségeket és az egészségbiztosítást.

 

Összefoglalva tehát, az ösztöndíjprogramok között találunk olyanokat, amelyeket már Magyarországról meg lehet pályázni, de akad olyan is, amit csak egy amerikai egyetemen folytatott tanulmány során szerezhetünk meg. A lehetőségek tárháza nem kicsi, érdemes kutatni az interneten és utána olvasni a részleteknek!

Amennyiben Amerikába készülsz, elengedhetetlen, hogy részletesen tájékozódj az utazás előtti teendőkről és az új élet esetleges kihívásairól. Ehhez részletesebb információkat itt találhatsz.

Dukai Edit

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.