John von Neumann: A tiszta és alkalmazott tudományok legnagyobb integrátora konferencia

12/01/2023
Volt szerencsém részt venni a Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából rendezett esemény sorozaton, amely 2023. november 8-a és 10-e között került megrendezésre New Yorkban. Lehetőségem volt  kisegíteni mint önkéntes és technikus, nem beszélve arról, hogy én készítettem a Neumann Konferencia weboldalát, emiatt még különlegesebb élmény volt. Ezekről a tapasztalatokról szeretnék egy kis rövid élménybeszámolót tartani, hiszen ez nem csak nekem marad emlékezetes, de a visszajelzések alapján az Amerikában élő magyar tudomány után érdeklődő diaszpórának is egy fontos, őket összehozó eseménnyé vált ez a néhány nap
Itt az elején egyből meg is említettem az érdekesebb neveket, akik így vagy úgy jelen voltak. Több mint 150 résztvevő és 30 előadó mellet olyan neves tudósokkal, mint Russel Caflisch, a NYU Courant Institute of Mathematics igazgatója; Cindy Lawrence, a National Museum of Mathematics ügyvezető igazgatója; Ingrid Daubechies, a 2023-as Wolf-díjas matematikus; Ananyo Bhattacharya, “The Man from the Future: The Visionary Life of John Von Neumann” szerzője; Donald Goldfarb (Columbia University), a 2017-es INFORMS John von Neumann Theory Prize nyertese. Szintén részt vett John Overdeck, a National Museum of Mathematics alapítója és a princetoni Institute of Advanced Study Boardjának vezetője, valamint David Nirenberg, az Institute of Advanced Study újonnan kinevezett igazgatója. valamint Fekete Ildikó, Junior Prima Díjas, Népi Iparművész, és informatikus tojásfestő is.
Mint Amerikában tanuló egyetemista remek lehetőség volt számomra kapcsolatépítés valamint tudásszerzésre szempontjából. Maguk az előadások angolul voltak, de mivel sok előadó magyar volt, emiatt még speciálisabb volt számomra amikor tudtam velük beszélgetni és kérdezni egy adott dologról magyarul.
Az esemény sorozat 4 részből állt. Először egy fogadásra került sor, azután volt a nagy konferencia, majd díszvacsora, és végül egy princetoni kirándulás. Ezeket a programokat fogom röviden bemutatni
November 8.: Fogadás a New York-i főkonzulátuson
A rendezvény során november 8-án fogadás és indító rendezvény zajlott a New York-i Magyar Főkonzulátuson, ahol Marina von Neumann, John von Neumann lánya, videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket. A megnyitó ünnepségen levetítésre került egy 1966-ban készült dokumentumfilm Neumann életéről és munkásságáról, amelyben Neumann tudóstársai, pl. Teller Ede, Wigner Jenő, vagy Halmos Pál beszéltek a nagy tudós munkásságáról Ezt a dokumentumfilmet érdemes megnézni, nagyon jól bemutatja Neumann életét és munkásságát és ez egy tökéletes felvezetése volt az évfordulóra készült konferenciához.
Ezt követően a Magyar Érdemrend Parancsnoki Keresztje a Csillag kitüntetés kapta az Abel díjas Lax Péter Dávid a hosszú évtizedeken át tartó munkásságáért, és főleg Neumann tudományos öröksége ápolásáért.
Fogadás a New York-i főkonzulátuson (Saját kép)
November 9.: Egész napos konferencia John von Neumann – The Greatest Integrator of Pure and Applied Sciences
A teljes program itt érhető el.
November 9-én egész napos konferencia zajlott New York University Langone Health Science épületében. A témák között szerepelt a mesterséges intelligencia, annak egészségügyi alkalmazásai, a kvantumfizika, matematika és közgazdaságtan is. Az egyik panelbeszélgetés megpróbált válaszolni Neumann 1955-ös kérdésére, “Túlélhetjük-e a technológiát?” címmel, ami legéredekesbb volt számomra.
Önkéntesként itt én a backstageben voltam főszereplő, hiszen én voltam a technikus, ami magában foglalta a háttérképek, powerpoint előadások és videók kezelését, a panelbeszélgetés között a helyszín berendezését vagy éppen a kérdések összegyűjtését. Én ezt a feladatot nagyon élveztem, fantasztikus olt az előadóterem, minden jól elő volt készítve, emiatt könnyű volt mindent levezényelni.
Csoportkép a konferencián (Saját kép)
November 9. este: Díszvacsora a National Museum of Mathematics-ban
November 9-én este, a konferencia után díszvacsorára került sor a National Museum of Mathematics-ban, ez az egyetlen matematikai múzeum Észak Amerikában – ahol magyar kulturális műsor, díszelőadások és köszöntők szórakoztatták a résztvevőket. Egészen hihetetlen volt belegondolni abba, hogy egy magyar díszvacsorán vehettem részt a New Yorki Matematikai Múzeumban, ahol ki is próbálhattuk a kiállított tárgyakat. A rendezvény szónoka, Ananyo Bhattacharya, a “The Man from the Future: The Visionary Life of John Von Neumann” szerzője volt.
Ananyo Bhattacharya (Saját kép)
Néptánc New Yorkban (Kép: Tulipán Foundation)
November 10.: Princeton
November 10-én lehetőség nyílt a résztvevőknek, hogy ellátogassanak Neumann János és Wigner Jenő sírjához, valamint a Princetoni Institute for Advanced Study épületeihez és környékéhez. Kulisszatitkokat is megosztottak velünk az Oppenheimer filmmel kapcsolatban, sőt be is járhattunk pár részt, ahol forgattak. Viszont a legexkluzívabb helyszín Einstein irodája volt, ahova szintén bementünk, és készíthettünk csoportképet is. Különleges volt a könyvtár, ahol még mindig van eredeti kiadású Neumann János könyv.
Einstein Irodájában (Saját fotó)
Neumann könyv a Princetoni Institute for Advanced Study-ban (Saját kép)
A hatalmas élmény mellett sikerült új kapcsolatokat építeni és tapasztalatokat gyűjteni. Nagyon élveztem mind a három napot és mind a négy eseményt, ahol úgy érzem, hasznos önkéntes munkát is végeztem. Nem utolsó sorban büszke vagyok arra, hogy segíthettem ezt az eseménysorozat olyanná tenni itt New Yorkban, ami évtizedek óta nem látott magyar tudományos eseménnyé vált, méltó módon emlékezve Neumann János tudományos örökségére. A konferencia nagy presztízsű környezetben zajlott, lehetővé téve korábban elérhetetlen tudományos közönség számára is részvételt.
Minden információ megtalálható a konferenciáról itt: https://www.neumannconference2023.com/

Novák Barnabás

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.