Kaposvári jégkorongozó útja Amerikáig

01/22/2024
E heti interjúalanyunk Pázmándi Zsófia, egy fiatal magyar lány, aki rendkívül sikeres a sportágában. Kaposváron született hokijátékos, aki már 11-12 évesen felfedezte szenvedélyét a jégkorong iránt, és már különböző díjakat is nyert. Gimnazista évei után Kanadában próbált szerencsét, majd úgy döntött, hogy Amerikában folytatja sportkarrierjét és tanulmányait. A cikk betekintést nyújt életébe, kihívásaiba és az amerikai egyetemi légkörbe való beilleszkedésbe. 


Először is kérlek picit mesélj arról, hogy hol születtél és nőttél fel és hogyan kerültél be a hoki világába 

Pázmándi Zsófiának hívnak és Kaposváron, 2002 december 16-án születtem. Taszáron/Kaposváron nőtem fel és jártam iskolába. Nagyon sok sportot kipróbáltam kisgyerekként, de a jégkorongozásra csak 11-12 éves koromban találtam rá. Édesapámnak egy jó barátja kérdezte meg, hogy esetleg nem szeretnék-e korcsolya oktatásra menni és egy hónap után eldönthettem, hogy szeretném-e folytatni vagy sem. Hát így kezdődött nekem a jégkorong iránti szeretetem.  

Egy évnyi jégkorongozás után, 2014-ben én kaphattam meg az év sportolója díjat, ami hatalmas löketet adott ahhoz, hogy folytassam a sportot. Egy évre rá hívtak be először a tehetséggondozóba majd a válogatottba. A tehetséggondozó a válogatott előtti lépés, ahol a válogatott edzőknek lehetőségük van arra, hogy megnézzék a játékosokat, és ha tetszel nekik be tudsz kerülni a válogatottba. 

A gimnáziumot Kaposváron kezdtem el, amit végül Budapesten fejeztem be, mivel anyukámmal felköltöztünk Pestre, hogy sikerüljön megvalósítanom az álmaimat. Azóta sikerült bekerülnöm a válogatottba és két világbajnokságon, Senior 2022 Denmarki, majd a 2023-as Bramptoni hoki világbajnokságon is részt vehettem.  

 

Mikor és miért döntöttél úgy, hogy kiköltöztél Amerikába? 

Mindig is tudtam, hogy én nem fogok Magyarországon maradni. A középiskola befejezése után még egy évet otthon maradtam, majd kimentem az Ontario Hockey Academy-be Kanadába, ahol körülbelül két évet töltöttem, mielőtt Amerikába jelentkeztem tanulni és jégkorongozni. Nagyon vágytam, hogy kijöhessek Amerikába, már régóta érdekelt az itteni élet. 

 

Melyik egyetemre jársz és ott mi a fő tantárgyad? 

SUNY Plattsburgh-re járok (The State University of New York at Plattsburgh), ami egy divízió 3-as egyetem az NCAA (National Collegiate Athletic Association) ligában. Könyvelés a fő szakom, de mellette még üzleti szakon is tanulok. 

 

Amikor dönteni kellett, hogy melyik egyetemet válasszad, mik voltak neked a legfontosabb tényezők?  

 Én az egyetemválasztásnál figyelembe vettem, hogy melyik intézetnek erősebb a csapata. Sajnos divízió 1-ből nem voltak ajánlataim ezért a lehető legjobb csapatba szerettem volna menni divízió 3-ból. 

 

Amikor kiköltöztél Amerikába, mennyire volt nehéz beilleszkedni az egyetemi életbe? Volt ismerősöd, akihez fordulni tudtál? 

Kanadába nem volt nehéz dolgom, mivel más magyar játékosokkal együtt érkeztem. Az amerikai egyetem mar más, itt jelenleg én vagyok az egyetlen magyar. Viszont nem volt nehéz beilleszkednem mivel a csapattársaim nagyon befogadóak voltak. 

 

A jéghoki edzések és a mentalitás mennyire más Amerikában, mint Magyarországon?  

Szerintem a mentalitás nem különbözik sokkal az amerikai és európai csapatok között, viszont a jégkorong igen. Nekem kicsit nehéz volt megszokni, hogy a játék stílus teljesen más. Mások az elvárások a játékosoktól és más taktikákat használunk, ami által máshogyan helyezkedünk el a pályán. Itt Amerikában fizikálisabb hokit játszatnak velünk. 

 

Neked mi a legnagyobb kihívásos student-athlete-ként?

Az én legnagyobb kihívásom student-athleteként, hogy mindenre legyen időm. Nagyon összeszedettnek kell lenni ahhoz, hogy az edzések mellett a tanulásra is legyen energiája és ideje az embernek. 

Sokszor nem tervezem el a napjaimat és ez megnehezítheti azt, hogy jól tudjam beosztani az aznapi teendőimet. De persze már ebben is nagyon sokat fejlődtem az elmúlt hónapokban. 

 

Nem lehet egyszerű versenysportolónak lenni és folyamatosan jól teljesíteni az edzéseken és a versenyeken, emellett pedig a tanulást is fent kell tartanod. Hogyan egyensúlyozod tanulmányi és az atlétikai kötelezettségeidet? Van-e egy stratégiád, ami bevált az évek alatt? 

Az igazat bevallva, nincs nagyon stratégiám, de ami biztosan nagy segítség nekünk sportolóknak, ami a mi egyetemünkön szerencsére jól működik, az az, hogy az edzőink és a tanáraink nagyon segítőkészek és mindent megtesznek annak érdekében, hogy mindannyian a maximumot tudjuk kihozni magunkból, akár a jégen akár a tanulásban.  

 

 Végül, de nem utolsósorban pár “Rapid fire question”: 

  • Burger vagy Rakott krumpli? Burger 
  • Cheesecake vagy Somlói galuska? Somlói galuska 
  • Peanut butter and jelly vagy Palacsinta? Palacsinta 
  • Chicken fried steak vagy Paprikás csirke? Paprikás csirke 
  • Mac and cheese vagy Túrós csusza? Mac and cheese 
  • Lánchíd vagy Brooklyn Bridge? Lánchíd 
  • Balatoni nyaralás vagy floridai homokos partok? floridai homokos partok 
  • Foci vagy Amerikai foci? Amerikai foci 

 

Az „Én Amerikám” blogsorozatban több Amerikában sikeres magyar sportolót is bemutattunk, kattints ide és ismerd meg őket is!

Zádor Eszter

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.