Magyarország imázsát és a magyarságképet formáló hungarikumok, kiemelkedő nemzeti értékek

05/15/2024

Dr.Tőzsér Anett (kutató, Nemzetstratégiai Kutatóintézet) írása.

 

Kutatásunk során az orszá gimázs formálásáért felelős szervezetek képviselői a magyarsággal azonosítható hungarikumok között főként agráripari, élelmiszeripari és a gasztronómiai termékeket neveztek meg. Jellemzően a hungarikumok között az agráripari termékek népszerűbbek, mint a kulturális örökségek. Emellett a hungarikumokkal kapcsolatos említések között gyakran szerepeltek olyan országszimbólumok (pl. a Balaton, a Rubik-kocka vagy a gömböc), amelyek (még) nem szerepelnek a hungarikumok gyűjteményében.

A szakemberekkel készített interjúkban a leggyakrabban a gulyásleves, a tokaji bor, a tokaji aszú, az egri bikavér, a hízott libából előállított termékek, valamint a csípős és a csemege fűszerpaprika-őrlemény neve hangzott el. Az élelmiszeripari termékek közül kiemelendő a tokaji bor, ami a legismertebb és legnépszerűbb termék a megkérdezett külföldi magyar intézetek célcsoportjai körében.

Tokaji Aszú (Forrás: www.hungarikum.hu)

A hungarikumok közé számított magyar szellemi termékek közül több országban nagy elismerés övezi a Kodály-módszert (pl. Kína, Nagy-Britannia, Franciaország). A magyar kulturális intézetek minél szélesebb rétegekhez szeretnék eljuttatni ezt a nagy múltú zenepedagógiai módszert. Erre alapozva hozta létre a kínai magyar kulturális intézet Pekingben a világ első Kodály módszertani központját. Párizsban is nagy a kereslet a Kodály-módszerre, amit az is jelez, hogy a zenei nevelés magyar módszere bekerült a francia zenetanárok éves képzési programjába. Az előbbi jógyakorlatok mellett a londoni magyar kulturális intézet részéről is azt hangsúlyozták, hogy a Kodály-módszer Londonban mindenki számára elérhető, aki komolyzenei tanulmányokat kíván folytatni.

 

Több országban (pl. Oroszországban, Nagy-Britanniában) egyértelműen Puskás Ferenc nevét emelték ki mint a leghíresebb magyarét. Ugyanakkor jól ismert a száztagú cigányzenekar is például Lengyelországban vagy Oroszországban. Moszkvában a koronavírus járvány előtt minden év januárjában fellépett az együttes.

Puskás Ferenc (Forrás: www.hungarikum.hu)

A hungarikumok listájára felkerült magyar világörökségek (kiemelten a budai Vár és a Duna-parti panoráma) mellett nagy figyelmet kapnak az ország további kiemelt táji értékei is, így a Balaton, a magyar fürdők (főként Budapest és Hévíz), valamint a borvidékek (Tokaj, Eger, Szekszárd, Villány, Balaton-felvidék).

 

A tárgyi produktumok köréből kiemelendő a Zsolnay és a Herendi porcelán. Ezek több országban is (pl. Kína, Szerbia, Lengyelország, Franciaország, Oroszország) elismert terméknek számítanak, s többféle formában megjelennek ajándéktárgyként is.

Zsolnay porcelán (Forrás: www.hungarikum.hu)

Ezen kívül a magyar népi hímzéskincsnek a kortárs divattervezésben és az iparművészetben megjelenő újragondolt formái is több országban jelentenek vonzerőt (pl. Kína, Franciaország).

 

A témáról bővebben az alábbi dokumentumokban lehet olvasni:

Tőzsér Anett (2023). A hungarikumok szerepe a magyar identitás és az országimázs formálásában: Egyetemi tankönyv. Budapest: Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Egyetemi Kiadó, 202 p. Elérés

Tőzsér Anett (2023). A hungarikumok szerepe az országimázs formálásában: Kutatási Jelentés. Budapest: Nemzetstratégiai Kutatóintézet, 49 p. Elérés

Tőzsér Anett (2023). A hungarikumok szerepe az országimázs formálásában. Polgári Szemle: Gazdasági és Társadalmi Folyóirat, 19, 1–3: 325–344. Elérés

Tőzsér Anett (2023). A hungarikumok szerepe az országimázs formálásában. Turizmus Bulletin, 23, 1: 44–50. Elérés

 

Dukai Edit

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.