Híd a kultúrák és a jövők között

06/17/2024
A Hungarian Summit kulcsfontosságú eseménnyé vált a gazdasági, oktatási, közösségi és kulturális kapcsolatok erősítése érdekében Magyarország és az Egyesült Államok között. A HungarianHub által 2021-ben elindított csúcstalálkozó azóta exponenciális növekedést mutatott, és jelentős platformmá vált a kulturális megbecsülés és a gazdasági fejlődés előmozdításában.

 

 

Tavalyi eredmények és idei kezdeményezések

Tavaly delegációs programot szerveztünk, amely keretében különböző amerikai felsőoktatási intézmények képviselői és üzleti vezetők látogattak Magyarországra. Tartózkodásuk alatt több várost is felkerestek, megismerve az egyetemi és üzleti környezetet, valamint felfedezve Magyarország gazdag örökségét. A program sikerén felbuzdulva idén újabb delegációs kezdeményezést indítottunk, amelynek keretében magyar üzleti és felsőoktatási delegációt látunk vendégül Floridában.

 

Delegációs programok és tevékenységek

Felsőoktatási delegációs program

A felsőoktatási delegációs program május 20-án kezdődött Orlandóban. Az első két nap során a résztvevők meglátogatták a Stetson Egyetemet és a Central Florida Egyetemet. Az intézmények képviselői betekintést nyújtottak kutatási területeikbe, akadémiai programjaikba és a potenciális együttműködési lehetőségekbe. Május 22-én délelőtt a delegáció Daytona Beach-re utazott, hogy meglátogassa az Embry-Riddle Aeronautical University-t, ahol meleg fogadtatásban részesültek és inspiráló eszmecserében vehettek részt. A programot Dr. Trunkos Judit, a Robert Morris Egyetem politikatudományi adjunktusa és a HungarianHub önkéntese szervezte.

 

Üzleti delegációs program

Ezzel párhuzamosan az üzleti delegációs program, amelyet a Hungarian Summit, az USA Accelerator és a Central Florida Egyetem Üzleti Inkubációs Programja szervezett, átfogó élményt nyújtott az amerikai üzleti kultúrában. Május 20-án kezdődött Orlandóban, és intenzív képzési és hálózatépítési lehetőségeket kínált, amelyek az amerikai üzleti gyakorlatokra, kulturális betekintésekre és üzletfejlesztési stratégiákra összpontosítottak.

Az első nap résztvevőit a UCF BIP Research Park Incubator látta vendégül, ahol különböző vállalkozásokkal és tapasztalataikkal ismerkedhettek meg. Külön köszönet illeti Carol Ann Dykes Logue-t és Rafael Caamano-t vendégszeretetükért. A második nap a National Entrepreneur Centerben zajlott, ahol piaci bevezetési stratégiákról és üzleti tapasztalatokról hallhattak előadásokat. A háromnapos intenzív képzés a Volusia County Incubator-nál zárult, ahol a résztvevők további üzletfejlesztési tevékenységekben vehettek részt.

 

A Hungarian Summit 2024 május 22-én este informálisan kezdődött a „Freedom’s Fury” című film vetítésével, amely az 1956-os legendás olimpiai vízilabda-mérkőzésről szól Magyarország és a Szovjetunió között. A vetítést követően Dr. Kemény Dénes, a világelső magyar vízilabda-válogatott neves edzője és korábbi olimpiai edző tartott beszélgetést magyar nyelven. Az esemény inspiráló kezdést adott a csúcstalálkozónak, amely egy közös kulturális élményt nyújtott a delegációk és a résztvevők számára.

 

Fő eseménynap: május 23

A Hungarian Summit 2024 hivatalos fő eseménynapja május 23-án, csütörtökön kezdődött. Joanne Magley, a Daytona Beach Nemzetközi Repülőtér légiszolgáltatásokért, marketingért és ügyfélélményért felelős igazgatója volt a ceremóniamester. A napi tevékenységek egy plenáris üléssel kezdődtek, amelyen Pazaurek Piros, Magyarország tiszteletbeli konzulja és a HungarianHub elnöke, valamint Derrick Henry, Daytona Beach polgármestere mondott nyitóbeszédet. Őket követte H. E. Takács Szabolcs, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövetének videóüzenete, aki az esemény fővédnöke volt. Beszédet mondott Zoltán Pécskay, az EDC Debrecen Városi és Gazdaságfejlesztési Központ vezérigazgatója és Nagy T. Gábor, az USA Accelerator társalapítója és ügyvezető partnere. Az esemény fő előadója Janet C. Karika, a Karika Consulting, LLC alapítója és űrszállítási főtanácsadója volt.

A plenáris ülés megalapozta a napi beszélgetéseket, és kiemelte a két ország közötti szoros kapcsolatokat. Ezt követően különböző panelbeszélgetésekre került sor, amelyek a piacra lépés, a soft power és a sport témakörét tárgyalták.

 

Délutáni ülések

Ebéd után a csúcstalálkozó három szakosodott pályára oszlott: üzleti, oktatási és közösségi.

  • Üzleti pálya: Gábor Tóvári-Nagy (USA Accelerator) vállalkozó vezette az üzleti pályát, amely az amerikai piacra való belépés sikeres stratégiáira összpontosított. A résztvevők az amerikai üzleti környezet navigálásáról, a szabályozási keretek megértéséről és a hálózatépítési lehetőségek kihasználásáról folytattak megbeszéléseket az üzleti növekedés előmozdítása érdekében.
  • Oktatási pálya: Dr. Trunkos Judit (a Robert Morris Egyetem politikatudományi adjunktusa és a HungarianHub önkéntese) vezette ezt a pályát, amelyen amerikai és magyar egyetemek tartottak prezentációkat. Az intézmények kiemelték érdeklődési területeiket és az akadémiai együttműködési lehetőségeket. A megbeszélések a diákcsereprogramokat és kutatási partnerségeket is érintették, hangsúlyozva az oktatási kapcsolatok fontosságát a két nemzet között.
  • Közösségi pálya: Andrea Lauer Rice (a Hungarian American Coalition elnöke) vezette ezt a pályát, amely az amerikai magyar közösségek előtt álló kihívásokra és a fiatal generációk által megvalósított innovatív megoldásokra összpontosított. A témák között szerepelt a közösségi elkötelezettség, a kulturális megőrzés és a magyar örökség és identitás támogatására irányuló kezdeményezések.

 

Esti fogadás és aukció

A napot egy koktélpartival zárták, ahol Derrick Henry polgármester mondott nyitóbeszédet. Az esemény Franklin Ames fotókiállítását mutatta be, amely Budapest lenyűgöző képeit ábrázolta, Joe Fritz zenei kíséretével. A kötetlen légkör lehetővé tette a résztvevők számára a hálózatépítést és a nap megbeszéléseinek átgondolását.

Az este egy jótékonysági aukcióval zárult, ahol olyan tételek kerültek kalapács alá, mint Áron Szilágyi olimpiai bajnok aláírt tőre, Karikó Katalin Nobel-díjas tudós által dedikált könyv és Kemény Dénes aláírt vízilabda. Az aukció bevételei a Sports Scholarship program támogatására irányultak, amely a HungarianHub és a “Szülők Háza” Alapítvány közös kezdeményezése a jövő tehetségeinek támogatására.

 

A Hungarian Summit 2024 utolsó napjának fénypontjai – délelőtti ülések: nyitóbeszéd és előadások

A Hungarian Summit 2024 utolsó napján, május 24-én, pénteken a résztvevők egy lebilincselő nyitó ülésre gyűltek össze. Dr. István Peták tartott egy lenyűgöző előadást “Hogyan segít az AI megnyerni a háborút a rák ellen” címmel, amely az AI onkológiai területen történő átalakító potenciálját hangsúlyozta, és bemutatta, hogyan forradalmasíthatja a rákkezelést.

Ezt követően Andrea Lauer Rice bemutatta a Hungarian American Coalition új kezdeményezését, a HYPE Network Programot. Ez a program célja, hogy összekapcsolja és megerősítse a fiatal magyar-amerikai szakembereket, elősegítve a hálózatépítési és karrierfejlesztési lehetőségeket.

A délelőtti ülés Dr. Thomas LoBasso, a Daytona State College elnökének záróbeszédével zárult, aki az esemény házigazdája volt. Dr. LoBasso hangsúlyozta a nemzetközi együttműködés fontosságát és köszönetet mondott minden résztvevőnek a csúcstalálkozó sikeréhez való hozzájárulásukért.

A plenáris előadásokat követő szekciós programok:

A nap további részében a három szakosodott pálya folytatódott: üzleti, oktatási és közösségi. Minden pálya lehetőséget biztosított a mélyreható megbeszélésekre és a hálózatépítésre, lehetővé téve a résztvevők számára, hogy érdeklődési témáikat feltárják és jövőbeni projekteken dolgozzanak együtt.

  • Üzleti pálya: A megbeszélések az nemzetközi terjeszkedési stratégiákra, befektetési lehetőségekre és az üzleti partnerségek előmozdítására összpontosítottak Magyarország és az Egyesült Államok között.
  • Oktatási pálya: Az ülések olyan témákat tárgyaltak, mint az innovatív oktatási programok, diákcsere lehetőségek és az egyetemek közötti együttműködési kutatási projektek Magyarországon és az Egyesült Államokban.
  • Közösségi pálya: A beszélgetések a közösségépítésre, a kulturális megőrzésre és a külföldön élő magyar közösségek előtt álló kihívásokra összpontosítottak. A résztvevők azt is megvitatták, hogyan lehetne növelni és erősíteni a magyar kultúra láthatóságát és befolyását az Egyesült Államokban.

 

Délutáni kirándulás: hálózatépítés és felfedezés

Délután a résztvevők egy izgalmas csoportos kiránduláson vettek részt Vujity Tvrtko különleges vezetésével. Az első állomás a Daytona Regionális Kereskedelmi Kamara volt, ahol Nancy Keefer, az elnök-vezérigazgató fogadta a csoportot. Áttekintést nyújtott a Kamara működéséről és bemutatta az impozáns létesítményt, betekintést adva a helyi üzleti környezetbe és a Kamara gazdasági növekedést támogató szerepébe.

Ezután a csoport VIP túrán vett részt a NASCAR létesítményeiben, ahol közelről megismerkedhettek az autóversenyzés világával. A túra betekintést nyújtott a NASCAR működésébe és lehetőséget adott arra, hogy első kézből tapasztalják meg a sport izgalmait.

A kirándulás utolsó állomása a DME Akadémia volt. Mike Panaggio, az Akadémia tulajdonosa, valamint Zsolnay Gyöngyi, vezetőedző és Zsolnay-Vujity Bendi, a DME ösztöndíjasa fogadták a csoportot. Átfogó áttekintést nyújtottak az Akadémia programjairól és küldetéséről, amely a fiatal sportolók fejlesztésére összpontosít. A résztvevők egy edzést is megtekinthettek, betekintést nyerve az Akadémia sportoktatási és sportolófejlesztési megközelítésébe.

 

A Hungarian Summit 2024 zárása

A Hungarian Summit 2024 ismét bizonyította, hogy mérföldkőnek számít, elősegítve Magyarország és az Egyesült Államok közötti erős gazdasági, oktatási, közösségi és kulturális kapcsolatokat. Az elmúlt napokban a résztvevők értékes párbeszédeket folytattak, innovatív ötleteket tártak fel, és olyan értékes kapcsolatokat alakítottak ki, amelyek kétségtelenül hozzájárulnak mindkét nemzet növekedéséhez és fejlődéséhez.

Mélységes hálával tartozunk minden résztvevőnek, akik közelről és távolról is elutaztak, hogy csatlakozzanak hozzánk. Lelkesedésük és elkötelezettségük a nemzetek közötti híd építése iránt tette ezt a csúcstalálkozót ilyen sikeressé. Külön köszönet illeti partnereinket és házigazdáinkat, akik rendíthetetlen támogatást és vendégszeretetet nyújtottak, lehetővé téve ezt az eseményt és biztosítva minden résztvevő számára a barátságos és eredményes környezetet.

Ez az év találkozója nem csak ötletek cseréjére és lehetőségek feltárására szolgált, hanem erős közösségi érzést is megszilárdított minden résztvevő között. Igazi megtiszteltetés egy ilyen inspiráló és előremutató közösség részeként lenni, és büszkék vagyunk arra, hogy folytathatjuk ezt az utat mindannyiukkal.

Örömmel várjuk, hogy jövőre júniusban ismét találkozzunk Budapesten a Hungarian Summit 2025 alkalmából. Addig is építsük tovább az itt lefektetett alapokat, és dolgozzunk együtt egy virágzó és együttműködő jövőért. Köszönjük, hogy részt vettek ezen a kivételes eseményen, és jövőre találkozunk!

 

Dukai Edit

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.