Magyar futballista amerikai egyetemi tanulmányai és sportkarrierje

06/25/2024
A sport és a tanulás egyensúlya sokak számára kihívást jelent, különösen, ha valaki mindkét területen kiválóan szeretne teljesíteni. Ezen cikkünkben egy fiatal magyar futballista történetét mutatjuk be, aki Budapestről indult, majd Norvégiában is élt, végül az Amerikai Egyesült Államokban talált új otthonra. Beszélgetésünk során elmesélte, hogyan került be a futball világába édesapja nyomdokain, miért döntött az amerikai sportösztöndíj mellett, milyen kihívásokkal szembesül student-athlete-ként, és miként látja jövőbeli karrierjét a diploma megszerzése után.

Először is kérlek picit mesélj arról, hogy hol születtél és nőttél fel és hogyan kerültél be az futball világába

Budapesten születtem, de apukám munkája miatt éltem Norvégiában is huzamosabb ideig. A futball világába apukám miatt kerültem be, aki a felnőtt “A” válogatott tagja is volt, miközben játszott Norvégiában, Belgiumban, és Magyarországon is első osztályban. Az ő hatására kezdtem el futballozni 7 éves koromban.

 

Mikor és miért döntöttél úgy, hogy kiköltöztél Amerikába? 

2018-ban hallottam először az amerikai lehetőséggel. Nagyon tetszett az ötlet, hogy a futballt és a tanulást is magas szinten folytathatnám a gimnáziumi éveim után. Vonzó volt számomra az is, hogy sportösztöndíj segítségével szerezhetek amerikai diplomát.

 

Melyik egyetemre jársz és mit tanulsz az egyetemen?

Jelenleg a Montreat College egyetemistája vagyok Észak-Karolinában és sport management-et tanulok. Májusban fogom befejezni a tanulmányaimat az egyetemen.

 

Neked mi a legnagyobb kihívásos student-athlete-ként? 

A legnagyobb kihívás student-athlete-ként a megfelelő időbeosztás kialakítása leginkább az őszi szezonban, ahol a heti két mérkőzés mellett edzeni és folyamatosan utazni is kell, míg az iskolai tevékenységekről sem lehet megfeledkezni. Ez a három hónap igen nagy megterhelést jelent, minden jól beosztott óra sokat segít a túlélésben.

 

Mennyiben különbözik a magyar és az amerikában tanított foci (soccer) mentalitás/oktatás?

Amerikában nagyobb hangsúlyt fektetnek a foci erőnléti részére, több edzés tartanak a konditeremben, mint otthon, otthon viszont több taktikai edzés van, mint Amerikában.

 

Neked melyik edzésmód, ami inkább bevált? Mi az, amiben úgy érzed a legtöbbet fejlődtél az egyetemi focizás alatt?

Mindkét edzésmódszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai, de személy szerint nekem az amerikai edzésmódszer jobban fejlesztette azokat a fizikális képességeimet, amelyek alapvetően is az erényeim voltak.

Nem csak erősebb, hanem gyorsabb is lettem, az erőnlétem sokkal jobb lett az intenzív meccsterhelésnek köszönhetően és a nagyobb tempó miatt gyorsabban kellett döntéseket hoznom.

 

Nem lehet egyszerű verseny sportolónak lenni és folyamatosan jól teljesíteni az edzéseken és a versenyeken, emellett pedig a tanulást is fenn kell tartanod. Hogyan egyensúlyozod tanulmányi és az sportolói kötelezettségeidet? Van-e egy stratégiád, ami bevált az évek alatt? 

Amennyiben a priorizálást stratégiának lehet mondani, akkor az igazán fontos. Igyekszem fontossági sorrendben haladni tanulmányi kötelezettségeimmel a szabadidőmben és kiemelt szerepet szánok a mentális és fizikális regenerációra is, hiszen csak így tudok sikeressé válni mind a tanulásban, mind a futballban. Ennek az egyensúlynak a fenntartása persze nem mindig sikerül, de törekszem rá.

 

Egyre több sportoló, egyetemi és profi egyaránt, szólal fel a mentális egészséggel kapcsolatban és beszélnek arról, hogy sportolóként hogyan próbálnak odafigyelni a mentális egészségre, ez nálad, hogy néz ki? Az egyetemtől kapsz-e segítséget? 

Az egyetem a mentális egészség terén annyi támogatást ad, hogy vannak napok, amiket kihasználhatsz, mint “mental health day”. Természetesen javarészt nekem kell megtalálni a megfelelő egyensúlyt arra, hogy épségben tartsam a mentális egészségemet. Ez abban nyilvánul meg hogy tudatosan osztom be az időmet, hogy maradjon időm tanulásra/focira, de emellett legyen más szabadidős tevékenységre is időm.

 

Májusban diplomázol, mik a terveid diploma után? Merre képzeled el a karrieredet?

Diplomaosztóm után Amerikában tervezem egy évet dolgozni az OPT segítségével lehetőleg fociban, de más sportban is szívesen kipróbálnám magam.

 

Milyen tanácsot adnál magyar gimnazista focistáknak, akik gondolkodnak kimenni Amerikába focizni egyetemen?  

Nagyon fontosnak tartom az angol nyelv magabiztos elsajátítását még mielőtt egy magyar játékos egy amerikai egyetem elvégzését tűzi ki célul. A mindennapokban csak angolul fog kommunikálni másokkal az osztályteremben, a pályán, az öltözőben és azon kívül is, ezért nehezen lehet boldogulni korlátozott angoltudással. Emellett fontosnak tartom azt is, hogy mentálisan erős legyen az a tanuló, aki az USA-ba szeretne diplomát szerezni, mivel az első pár hónapban a honvágy nagyon meg tudja viselni az embert és sokszor a kultúra különbözőségének megszokása sem egyszerű feladat.

 

Végül de nem utolsó sorban, egy pár rapid kérdések:

Burger vagy Rakott krumpli? Rakott krumpli

Cheesecake vagy Somlói galuska? Cheesecake

Peanut butter and jelly vagy Palacsinta? Palacsinta

Chicken fried steak vagy Paprikás csirke? Paprikás csirke

Mac and cheese vagy Túrós csusza? Túrós csusza

Lánchíd vagy Brooklyn Bridge? Lánchíd

Balatoni nyaralás vagy Florida tengerpart? Florida tengerpart

Foci vagy amerikai foci? Foci

 

Az „Én Amerikám” blogsorozatban több Amerikában sikeres magyar sportolót is bemutattunk, kattints ide és ismerd meg őket is!

Zádor Eszter

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.