Filmek Magyarország természeti értékeiért. Hegyi Réka filmajánlata azok számára, akik hiányolják Magyarország szépségeit. Exkluzív interjú Farkas Attila filmforgalmazóval, moziüzemeltetővel, a Vad víz-Aqua Hungarica című film forgalmazójával.

30 éve van jelen a filmes szakmában. Szinte minden szegmensében megfordult már, legyen az gyártás, filmforgalmazás és moziüzemeltetés. Szíve csücske a mozik felé, mint bemutatóhelyek, közösségi élményt biztosító helyek felé irányul. A forgalmazás a másodlagos szerepet játssza nála.

Andrew G. Vajna filmproducer multiplex moziláncának egyik üzemvezetője volt, majd a világ egyik legszebb mozijának tartott Uránia Nemzeti Filmszínházban dolgozott. Ott kezdett el feleségével – aki külsős munkatársa volt – a mainstreamtől eltérő, alternatív filmes tartalmakat bemutatni a vetítővásznon. Beleértve a természetfilmeket, színpadi produkciókat, koncerteket, képzőművészeti ismeretterjesztő filmeket, vagy a New York-i Metropolitan Opera közvetítéseit. 2012-ben megalapítították a Pannonia Entertainment céget.

 

 

Miben rejlik a dokumentumfilm különlegessége?

-A filmről annyit kell tudni, hogy ez egy teljes egészestés, tehát nem televíziós hosszúságú alkotás. A film 72 percben, kicsit komplexebb módon járja körül a témát, mint az eddigiekben támogatásunkkal filmvászonra került dokumentumfilmek. Az utóbbiak általában Magyarország egyes tájegységeire korlátozva mutatnak be szemet gyönyörködtető, egyedien szép területeket. Így a Kunságot, a Gemenci erdőt vagy a Balatont.

 

Magyarország vízrajzát több millió év alatt kovácsolta az éghajlat és az idő, azonban napjainkban az ember keze irányítja. Ez a film, ahogy címében is benne foglaltatik, Magyarország vízforrásaira próbál nagyobb rátekintést adni, hiszen hazánk a vizek országa. Az ország igen szerencsés helyzetben van földrajzilag abból a szempontból, hogy a vízhez, – ami bizonyos helyeken már kincs és ritkasága a Földön – viszonylag könnyen hozzájut. Használja, rácsodálkozik, élvezi, testét lelkét gyógyítja vele.

Magyarország a vad folyók, kristálytiszta patakok és érintetlen mocsárvidékek, gyógyforrások hazája is. Őseink földjét nagy becsben kell tartani, óvni és védeni, már csak azért is, mert a klímaváltozás következtében ez a világ – így a vízben élő állatvilág, növényzet és a víz körül kialakult földrajzi helyek – nagyobb veszélyben van, mint valaha.

A tér változik körülöttünk, ezt mutatja be Fehér Zoltán látványos, könnyen érthető, értelmezhető filmje. A produkció gyerekeknek, szüleiknek és az idősebb generáció érdeklődőinek is nagy élményt, ismerettöbbletet nyújthat.

Fehér Zoltán a Vad víz Filmstúdió vezetője nagyon lelkes fiatalemberként a Budapesti Metropolitan Egyetemen végzett operatőrként. Nemrégiben nőtt ki az egyetemi korszakból. Gyakorlatilag első természetfilmjét egyetemi évei alatt kezdte el készíteni, operatőri vizsgafimnek szánva. De időközben annyira jól sikerültek a felvételek, hogy sokan láttak már benne fantáziát. A film tudományos konzulensei is megerősítettek az alkotóban a jövőbeli siker lehetőségét. Támogatókhoz került, kinőtte magát Zoltán eredeti terve. Alkotása mozikban is bemutatható produkcióvá vált. Így mi is bemutatásra szánjuk filmvásznunkon.

“Magyarország a vizek országa. A Kárpátok lábánál összecsapó erők és maga az idő alakította vízrajzát. Az itt kialakult élővilág mindennapos harcot vív az elemekkel, a szélsőséges időjárással és az emberi tevékenységgel. Ahol a folyók vadul törtek utat maguknak, patakok zúdultak a mesebeli erdőkre, és a mocsarakban kialakult élővilág változatosabb, mint bárhol máshol Európában. Ez Magyarország vadvizeinek története…” (Fehér Zoltán)

A HungarianHub oldala örömmel oszt meg olyan filmalkotásokat, melyeknek tartalma a diaszpórában élők ismeretét, vizuális élményeit is gazdagítja. Örülünk annak, hogy egy távoli világ természeti csodáit egészen közel hozhatjuk az érdeklődők számára. Köszönjük, hogy a filmhez még a magyarországi bemutató előtt hozzájuthatunk!

Vad víz-Aqua Hungarica” című alkotás jelszó beírásával ingyenesen megtekinthető a forgalmazó, PANNONIA ENTERTAINMENT Vimeo csatornáján keresztül.

 

LINK: https://vimeo.com/462969040

JELSZÓ: pannonia-vadvíz

 

 

Hegyi Réka

Minden jog fenntartva | Az oldalt büszkén lefejlesztette és térítésmentesen adományozta a Marketing X-Rays

Privacy Policy

Terms of Use

Adatkezelési szabályzat

Minden jog fenntartva | Az oldalt büszkén lefejlesztette és térítésmentesen adományozta a Marketing X-Rays

Bejelentkezés

Regisztrálás

Please select all the ways you would like to hear from us

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.