Amerika Edina szemével

06/11/2020
A Floridában élő magyar fiatal ismét megosztja tapasztalatait a HungarianHub olvasóival.
A következő írásomban ismét hoztam pár floridai érdekességet, majd kitérek a számomra egyik legmeghatározóbb témára, az amerikai ételek és étkezési szokásokra.
Nincs kerítés a házak előtt. A hátsó udvarban lehet és van is, de elől ritkán látunk kerítést. Szigorúan veszik a városképet. Büntetnek a kint hagyott kukáért, a le nem nyírt fűért és sokszor az utcán parkoló autóért is. Ennek határozottan látszik az eredménye, hiszen rendes, tiszta utcákat és parkokat látunk, ahol sok a „zöld”. Fák, bokrok, rétek. Vagy homok és tengerpart.

Fotók forrása:  Szentes Edina

Apró pénz. Az érmék annyira nem érnek semmit, hogy nem is tartják a pénztárcájukba. Sokan külön gyűjtik, majd ha megtelt a befőttes üveg, beváltják papírra. A magyar 200ft-os azért csak 200ft.
Egyik pillanatról a másikra zuhog az eső, majd 15 perc és nyoma sincs. Floridában gyakran érzi úgy az ember, hogy a trópusokon lakik.

 

A sales/forgalmi adó nincs benne a feltüntetett árban. Ez sokáig megzavart. Valahogy soha nem annyit fizettem, amennyit vártam. A mértéke azonban elenyésző (6%), ezért nem foglalkozik vele az ember.
Megfigyeltem egy pár dolgot, amiért itt nem fizetünk. Étteremben vízért egyáltalán nem, üdítőt pedig általában egyszer számolnak és utána ingyen újra töltik a poharadat. Szószokért, kenyérért és a műanyag zacskókért szintén nem kérnek semmit.

Érdekes ízek

Imádok enni, viszont nagyon válogatós vagyok, ha ételről van szó.  Magyarországon nem igazán szerettem kísérletezni, általában maradtam a rántott hús-krumpli pürénél. Mi az első dolog, ami eszedbe jut az amerikai étkezési szokásokról, ha még nem jártál itt? Hamburger, hot-dog, sült krumpli. Mielőtt kijöttem, gondoltam, itthon is elmegyek háromhavonta a Mekibe, nagy baj nem lehet. Hálaadás előtt pár nappal érkeztem, így volt szerencsém segédkezni a főzésben, ami leginkább salátakészítésből és hús a tepsibe, majd sütőbe dobásából állt. Fogtam a tálat és dobáltam egybe a hozzávalókat, az amerikai pót-nagymamám utasításai alapján: pillecukor, kókuszreszelék, tejföl, ananász, mandarin, narancs. Ez hivatalosan is a legfurcsább saláta, amit valaha láttam. Főként hogy ezt sült pulyka és krumplipüré mellé ettük, az utóbbit pedig még meglocsoltuk a hús levével. A legfurcsábbak, nem is az ételek, hanem azok párosításai, főként az édes-sós egy tányéron.

Fotók forrása:  Szentes Edina

Az tény, hogy a „hamburger-sült krumpli” kombináció nagyon megy, de ebben a legkevésbé sem merül ki a történet. Olasz, mexikói, indiai, kubai, japán, kínai, thai, német és amerikai éttermet bárhol találsz, de a magyar vagy francia helyekért, boltokért sem kell napokat autózni. Az éttermi adag pedig duplája a magyar átlagénak. A számomra elképzelhetetlen ételek megnehezítették az első 3 hónapomat, aztán ahogy esélyt adtam az újdonságoknak, szépen lassan hozzászoktam és megszerettem sok mindent. Ha pedig tényleg ölni tudnál egy barackos Pöttyösért, megveszed az európai boltban.
Csokiimádók! A klasszikus amerikai Hershey nem hasonlít a mi étcsokinkra, de még a belőle készült cukrozatlan kakaópor sem olyan, mint a magyar. Nekem egyáltalán nem ízlik, de nyugalom, van pekándiós pite és brownie .
A mindennapi főzés itt annyira nem megszokott. Amerikában egy komoly teljesítmény, ha vacsorát készítesz, míg otthon teljesen alapvető. A süteményeket, gofrit, krumplipürét porból készítik és van, amit csak kivesznek a fagyasztóból és bedobnak a kenyérpirítóba. Sokkal elterjedtebbek a félkész ételek. Ezek minősége és íze vitatható, de gyorsnak gyors, az tény. Tudsz venni tésztát, amit csak kitekersz (már be van fércelve), felvágsz, formázol vagy megtöltesz, amivel szeretnéd és bedobod a sütőbe 10 percre. Ezen kívül tudsz rendelni olyan hozzávaló csomagokat recepttel együtt, amik ki vannak mérve, felvágva és tényleg maximum 20 percen belül kész ételed van. A csomagot pedig természetesen a küszöböd elé teszi a futár (hűtőtáskában).
Összességében elmondhatom, hogy soha nem voltam ilyen igényes arra, hogy mit eszek és hogy az miből készül. Teher alatt nő a pálma.Természetesen lehet itt „mű” kaján élni – ami kifejezettem olcsó – de ha egészségesen szeretnél étkezni, nagyon színes a választék. Bár tudtam főzni, otthon inkább nyűg volt, most inkább hobbinak mondanám.

szentesedina.agnes

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.