Harmadik bevándorlási hullám az USA-ba 1956-os forradalom után

10/18/2020
Bár az egyik legjelentősebb magyar kivándorlási hullám a második világháború alatt és az 1956-os Forradalom leverése után volt, már a kezdet kezdetén is érkeztek magyarok az USA-ba.

Amagyar emigráció első hullámában a hatalmas távolság ellenére nincstelen zsellérek és szegény parasztok próbáltak szerencsét az új vi- lágban, majd ipari munkások követték őket. A magyar emigráció első tömeges hulláma az 1849-1850-es években, a szabadságharc leverése után érkezett meg az Egyesült Államokba: 650-700,000 magyar vonult önkéntes vagy kényszerű emigrációba, főként az osztrák megtorlás által leginkább fenyegetett katonai és politikai elit tagjai töltöttek el huzamosabb időt külhonban.

Az első világháborúig Amerikába bevándorolt magyarok száma 500 ezer és egymillió közöttire tehető. Sokan szándékuk ellenére itt ragadtak, míg mások spórolt pénzükkel hazatérve kezdtek új életet. Akadtak olyanok is, akiket az első világháború, majd a trianoni békeszerződés után meggyengült gazdaság térített el a visszatelepüléstől.

Az Egyesült Államok 1920-ban kezdte szabályozni a bevándorlók számát, s mi- vel a magyarokét alacsonyan állapította meg, a bevándorlás lendülete jelentősen lanyhult. Ekkoriban leginkább az őszirózsás forradalomban (1918-19) résztvevők és a fasizmus térnyerése elől menekülő értelmiségiek hagyták el Magyarországot.

A második bevándorlási hullám tagjai a nagy társadalmi különbségek miatt alig-alig létesítettek kapcsolatot a korábban kitelepült magyarokkal. Az amerikai magyarság megosztottá vált, a magyar csoportok és szervezetek szétszéledtek.

A második világháború után egy kisebb bevándorlási hullám következett, és ezt követte egy jelentősebb, 40 ezer fős emigrációs áradat az 1956-os forradalom után. Andrew Grove (Gróf András), az Intel későbbi alapítója is ekkor, húszévesen érkezett az USA-ba. A neves fotóművész, Sylvia Planchy szülei is 56-os emig- ránsok, ahogyan Tonny Ramone (Erdélyi Tamás), a Ramones nevű punkzenekar egykori dobosának családja is itt telepedett le a forradalom után.

Tovább részletek a 7 tipp az erős magyar közösség építéséhez Amerikában 2020 könyvben olvashattok!

Linkajánló (történelem, videók):

Freedom Fighters 56

Memory Project

Ebben az időszakban számos magyar szervezet készül megemlékezésekre az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 64. évfordulója alkalmából. Tekintsetek meg néhányat ezek közül:

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.