Időn túli hangzás

02/02/2021
Hegyi Réka beszélgetése egy magyar csodazongora és az azt bemutató film születéséről.
A magyar kultúra közös kincsünk. Bárhol is éljünk a világon, ápolnunk, vigyáznunk kell rá. Határtalan erővel. Akárhol is kerül bemutatásra, elismerést vív ki magának, nagyszámú közönséget vonz magához. Ezt láthatjuk a világ különböző pontjain bemutatott magyar sikertörténeteket bemutató filmek, dokumentumfilmek esetében is.

Bizonyára sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miért érdemes még fejleszteni a 21. században is a zongorát? Hiszen azt gondolnánk, hogy csaknem 200 év alatt, a 19. század végére elérte már makulátlan alakját. Gerebics Sándor dokumentumfilmjében többek között erre a kérdésre is választ kapunk. A filmrendező 25 perces alkotásában egy forradalmian új versenyzongora kap központi szerepet, mely egy nagyratörő terv kezdeményezéseképpen, a klasszikus zongora és zongoraépítési hagyomány tisztelete alapjain született. Megálmodója Bogányi Gergely, a zenész családba született, a világ hangversenytermeinek egyik legtehetségesebb, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar művésze. Előadásában lélegzetelállítóan szép az életre kelő hangok szinte tökéletes hullámzása a billentyűk felett.
Hegyi Réka : Ez a film az Expo Milano 2015-re készült, ott volt a világpremierje. Mi volt számodra különösen izgalmas miután felkértek a film elkészítésére?
Gerebics Sándor (a film rendező-producere): Minden film egy kihívás. Ennél, ahogy a másik két világkiállításra készült filmnél is izgalmas volt, hogy forradalmi kreatív magyar sikertörténeket mutathattunk be. A különbség csak az volt, hogy itt jelen időben jártunk, hiszen Bogányi Gergely Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész csapatával akkor alkotott, valósított meg egy álmot, ami szinte a szemünk előtt vált valósággá. Ez igazán felemelő érzés volt! Ahogy a zongora készítői, úgy mi is kísérleteztünk. 2015-ben még kevés film készült 4K felbontásban például. De kevesen forgathattak akkor még a gyönyörűen kivilágított, éjszakai Budapest tetején is, egy tetőtéri bárban, ahol a Szent István Bazilika és a budai vár nyújtotta az impozáns panorámát, miután az esti napkorong elköszönt és átadta a helyét a holdvilágnak.
Réka, te is ültél annál a zongoránál a hotelban, amin a filmben Gergely játszott. Emlékszel?

Hegyi Réka: Hogyne, természetesen! Csodás, megtisztelő élmény volt!
Gerebics Sándor: De az sem volt semmi, mikor Geri az összeszerelő hangárban ült le bőrdzsekiben játszani, miközben a kiskutyája a lábánál és a hangszer alatt sompolygott.Nagyszerű emberek korszakalkotó innovációi szerepeltek ebben a három filmben. Épp a napokban olvastam Joe Biden elnök úr gondolatait, miszerint magyarországi nászútján azt állapította meg, hogy „minden lényeges és értékes dolog eredetileg Budapestről ered.”
Lehet, hogy igaza van?
„Álmodunk egy hangot. Van egy elképzelésünk. A belső hangja minden zenésznek sokkal szebb, mint ami végül megszólal, és ugyanakkor ezt meg is kéne valósítani. Ez volt a vezérfonala az inspirációnak. De nem ez volt az egyetlen.” (Bogányi Gergely)
 A Pannonia Entertainment támogatásával, a film a következő oldalon tekinthető meg.
https://vimeo.com/503660301
(színes, magyar dokumentumfilm, 25 perc, 2015, 4K, magyar, olasz és angol nyelvű változat)
Zongorán közreműködik: Bogányi Gergely és Boros Misi
Rendező: Gerebics Sándor
Operatőr: Farkas Attila
Gyártó: Vivetech és Dada Film
Angol felirattal: BOGANYI_MOVIES_2015 EN on Vimeo
Los Angeles, 2021.01.21
Hegyi Réka 

HungarianHub Blog

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.