„Meglátod, Pest valóban megér egy estét…”

03/02/2023

Kovács Erzsi táncdalénekesnő 1960-ban adta elő Hajdú Júlia operettjének címadó dalát, a Pest megér egy estét, ami olyan emlékezetes szerzemény lett, hogy feldolgozott formákban máig hallható. Itt az egyik kedvencem: Franklin Ames szerint Budapest gyönyörű és neki több hétvégét is megért, nem csak egyetlen estét. Frank 26 hónapig dolgozott Magyarországon, — ahogy mindig és mindenhol — szabadidejében szenvedélyének, a fotózásnak él. Arról, hogy Frank hogyan került Magyarországra, ITT olvashatsz. Egy ország, egy város megítélése két dologtól függ: amit mond magáról (azaz a marketing) és amit a turisták, a külföldiként ott dolgozó és tanuló diákok, emberek megtapasztalnak.

Mérhetetlen büszkeség és boldogság töltött el, amikor Frank azt mondta, hogy annyira tetszik neki Budapest, hogy nagyon sok hétvégét töltött fotózással a mi gyönyörű fővárosunkban. Ezért ebben a blogban Magyarország fővárosában, Budapesten járunk Franklin Ames képein keresztül, hogy megmutassuk az amerikai magyaroknak, miért ér meg Pest egy estet.

A világ talán legszebb parlamenti épülete – ezt mondják a Magyar Országházra – 20 év alatt készült el. Az építész Steindl Imre remekműve a világ harmadik, Európa második legnagyobb méretű Parlamentje.

Az épület alapterülete 18 ezer négyzetméter, a Dunával párhuzamos hossza 268 méter, legnagyobb szélessége 123 méter, a kupola 96 méter magas (ugyanakkora, mint a Szent István Bazilika kupolája). Az épületbe 27 kapun lehet bejutni, 29 lépcsőháza van, az emeletre 13 lift viszi fel a bent tartózkodókat. A mai Budapest a Pesti Vigadóban, 1873. november 17-én jött létre a Duna bal partján fekvő Pest, valamint a jobb partján elterülő Buda és Óbuda városának egyesítésével. Itt őrzik a Szent Koronát és a többi koronázási jelvényt is, a palást kivételével.

Az említett Szent István Bazilika Magyarország egyik legszebb, legjelentősebb egyházi és idegenforgalmi nevezetessége. Természetesen Frank mindkét épületet kinézte magának, hogy fotózzon. Nem bonyolult, gondolhatnánk… azonban mégsem olyan egyszerű. Aki már ilyen professzionális szinten és technikával fotózik (ami az itt megosztott fotóin is látható), annak fontos, hogy a képein ne legyenek bámészkodó turisták.

Ehhez pedig türelem és sokszor egyedi fotózási engedély szükséges. Frank-nek egy-egy fotó elkészítéséhez a profi kamerán és lencséken kívül nagyon-nagyon sok türelemre is szüksége van. A Szent István Bazilikába nem tudsz úgy bemenni, hogy ne legyenek turisták vagy mise vagy esküvő….ezért szerencsénk volt azzal a biztonsági őrrel, aki a Bazilika Kilátó zárása után 10 perccel és a Bazilika zárása előtt 15 perccel megengedte, hogy fotózzunk.

Istvánt nem volt nehéz meggyőzni. A telefonomon megmutattam Frank Instagram oldalán a fotóit, aminek láttán felengedett bennünket a kilátóba. Így megszülethetett az a csodálatos naplementés kép, amelyet itt is láthatsz. Ami még meggyőző, hogy Frank nem pénzért fotózik, hanem azért, hogy megmutassa a körülöttünk lévő természeti szépségeket és csodálatos épített örökségünket. Mindig, minden fotózott helyszínnek díjmentesen felajánlja a képeket, sőt olyan is volt, hogy nagyobb méretben kinyomtatva vitt egyet az ott készült képből. Naponta megyünk el gyönyörű dolgok mellett úgy, hogy észre sem vesszük.

Ezt a fotózások alkalmával számtalanszor bebizonyították az emberek. Nekem éppen ezért tetszik, amit Franklin Ames képvisel. Képeivel felhívja a figyelmünket azokra a csodálatos, körülöttünk lévő szépségre, legyen az természeti vagy ember alkotta látvány. Megosztok néhányat ma is a képeiből.

Fotók Franklin Ames: Magyar Parlament és egyedi engedéllyel a kupolacsarnok, ahol a Szent  Koronát őrzik, a Szent István Bazilika, Buda királyfi és Pest királykisasszony, a Pesti Vigadó és a Halászbástya láthatók.

Akit érdekel, az említett dalt eredetiben és két általam kedvelt változatban itt meghallgathatja:

Kovács Erzsi: Pest megér egy estet. Az eredeti dal 1960-ból; ez a Cotton Klub Singers verziója és a Jazzation a Budapesti vonósokkal.

Források:

https://www.bazilika.biz/hu/latogatoknak

https://pestbuda.hu/cikk/20201012_a_vilag_talan_legszebb_parlamentjet_235_eve_kezdtek_epiteni

www.ilovebudapest.hu

Szőllősi Judit

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.