A hungarikumok szerepe a települések fejlődésében

05/05/2024

Tőzsér Anett (kutató, Nemzetstratégiai Kutatóintézet) írása.

 

A hungarikumok fontos szerepet tölthetnek be a nemzettudat alakításában, hiszen egy nemzet pozitív önértékelésében feltétel, hogy minél több értékes tulajdonsággal legyen felruházva.

Hévízi-tó (Forrás:www.hungarikum.hu)

A hungarikumok egyes térségek számára akár kitörési lehetőséget is jelenthetnek, megőrzésük és hasznosításuk számos közvetlen és főleg közvetett haszonnal jár az adott térségek társadalmára és gazdaságára nézve. Hozzájárulnak például a helyben történő munkahelyteremtéshez és a meglévő munkahelyek megőrzéshez, a helyi adóbevételek növekedéséhez, a közösségépítéshez és az együttműködések ösztönzéséhez. Emellett – a városok esetében – a sokszínű kínálat kialakításában is jelentős szerepet kaphatnak.

 

A hungarikumok elemzésével bizonyítást nyert, hogy egy adott értéknek a településfejlesztésben való hangsúlyosabb megléte a munkahelyteremtésre és a vállalkozásokra szélesebb körben is kihat. Az élelmiszeripari termékek országos szinten is, a kulturális örökségek pedig regionális szinten is hatást gyakorolnak a munkahelyteremtésre és a vállalkozások ösztönzésére, míg a világörökségek inkább csak települési szinten. A közösségépítéshez azonban a világörökségek és a kulturális örökségek járulnak jobban hozzá. Kiderült az is, hogy az élelmiszeripari termékek közösségszervező képességében sokkal több lehetőség rejlik, mint amennyit eddig abból kihasználtak.

Hollókő Ófalu (Forrás:www.hungarikum.hu)

Kutatásaink rávilágítottak arra, hogy az értékeknek a települések fejlesztésében való hasznosítása összefüggést mutat az értékek helyi megítélésével. Azt tapasztaltuk, hogy a településvezetőknek az értékek hasznosításával kapcsolatos pozitív attitűdje is befolyásolhatja a lakossági megítélést. Azokon a településeken ugyanis, ahol a település vezetése nagy figyelmet fordít ezen értékek hasznosítására, láthatóan pozitívabb megítélés és nagyobb büszkeségérzés tapasztalható a lakosság részéről is.

 

Megfigyelésünk szerint a lakosság a kulturális örökségeire büszkébb, mint az emberiség kiemelkedő kincseit jelentő világörökségekre. Ennek magyarázata az lehet, hogy ezek az értékek az élő közösségek tudásaként továbbörökített kulturális megnyilvánulások, amelyek ma is erőteljesen meghatározzák az érintett közösségek, csoportok és egyének adott településhez való kötődését. Ez a közös(ségi) tudás jelentős mértékben segítheti a település megtartó erejét és erőforrásokat biztosíthat egy közösség továbbéléséhez.

 

A témáról bővebben az alábbi dokumentumokban lehet olvasni:

Tőzsér Anett (2023). A hungarikumok szerepe a magyar identitás és az országimázs formálásában: Egyetemi tankönyv. Budapest: Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Egyetemi Kiadó, 202 p. Elérés

Tőzsér Anett (2021). A hungarikumok hatása a települési identitásra: Kutatási jelentés. Budapest: Nemzetstratégiai Kutatóintézet, 62 p. Elérés

Tőzsér, Anett (2021). The Role of Hungaricums in the Development of Settlements. Polgári Szemle: Gazdasági és Társadalmi Folyóirat, 17, Special Issue: 415–430. Elérés

Tőzsér Anett (2022). A hungarikumok szerepe a települések fejlődésében. Polgári Szemle: Gazdasági és Társadalmi Folyóirat, 18, 1–3: 154– 171. Elérés

Dukai Edit

https://hungarianhub.com/wp-content/uploads/2022/01/lanchid_brooklyn_bridge_small.jpg

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként híreinkről, újdonságainkról!


szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

szia@hungarianhub.com

HungarianHub Inc.

Daytona Beach, FL 32114

© 2024 Minden jog fenntartva | HungarianHub

Bejelentkezés

Regisztrálás

Show Password

A személyes adataid csak az oldal működéséhez használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk tovább. Adatkezelési tájékoztató.

Van már fiókod?

Elveszett jelszó

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.